De impact van 12,5 jaar minor Railtechniek
Zo’n 14 jaar geleden gingen Hogeschool Utrecht, ProRail, Movares, Arcadis, Strukton en Railcenter een unieke samenwerking aan met de inrichting van een minor Railtechniek. Een samenwerking tussen het hbo en de markt om tot een curriculum te komen waarin theorie en praktijk samenkomen. In september 2012 ging de eerste ‘lichting’ studenten van start met de minor. Nu, 12,5 jaar na dato, is de minor Railtechniek niet meer weg te denken en hebben 355 studenten de minor doorlopen.
Niet meer weg te denken
De railinfrasector kampt met een groeiend tekort aan spoorprofessionals. Dit maakt de noodzaak van de minor Railtechniek goed zichtbaar. Het mooie is dat maar liefst 60% van de studenten na het volgen van de minor in het spoor blijft werken. Dit geeft aan dat, wanneer we studenten de kans geven om kennis te maken met de wereld van het spoor, de vonk vaak overslaat!
Hbo‘ers die de minor Railtechniek volgen, komen in tastbare aanraking met de praktijk van de spoorsector. Zij krijgen les van vakmensen uit de bedrijven, bezoeken projecten en werkplaatsen en doen opdrachten uit de praktijk. Die directe betrokkenheid van de markt dient meerdere doelen. Voor studenten is het een mogelijkheid om de wereld van het spoor te leren kennen en voor de markt is het een mogelijkheid om te laten zien hoe technisch interessant die wereld is.
Hoe het begon
Er was behoorlijk wat doorzettingsvermogen voor nodig in de aanloop naar 2012 om de minor te ontwikkelen. Met een relatief klein aantal bevlogen mensen van de Hogeschool Utrecht en de bedrijven én dankzij de bestuurders die er destijds in geloofden, is een uniek curriculum neergezet en die basis staat nog steeds.
In de eerste paar jaar waren augustus en september spannende maanden: “Zou het aantal studenten groot genoeg zijn om weer een nieuwe lichting te starten?” Die spanning is er niet meer. De minor zit steeds vol en sinds 2024 wordt hij zelfs twee keer per jaar gegeven in plaats van één keer per jaar.
Over de minor Railtechniek
Studenten maken in een half jaar kennis met verschillende aspecten van het spoor. Ze verdiepen zich in het ontwerp, de techniek, de bouw, het onderhoud en het treinverkeer. Alle lessen worden gegeven door experts uit het werkveld. Studenten helpen in een werkplaats een wissel te bouwen of leren hoe een bovenleiding wordt geplaatst. Daarnaast is er iedere week wel een excursie naar een bedrijf of een railproject.
De minor Railtechniek is toegankelijk voor studenten met een propedeusediploma voor onder andere de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele techniek, Built environment, Toegepaste wiskunde, Toegepaste natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Meer weten? Kijk op de site van de Hogeschool Utrecht.
Foto’s jubileumevent ‘Nieuwe generaties op het spoor’
Hieronder een kleine foto-impressie van het jubileumevent ‘Nieuwe generaties op het spoor’ van 4 april 2025, ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de minor Railtechniek: