Deel 2 van 3: Gluren bij de buren

In de railsector is praktijkleren voor technisch vakmanschap essentieel. Praktijkleren vindt plaats op de werkplek. Andere kenmerken zijn: goede leermethoden, deskundige begeleiding en theoretische lessen.

Railcenter wil mensen optimaal laten leren met de meest efficiënte leermethoden. Hoe doen anderen dit? In drie werkbezoeken doen we ideeën op door te ‘gluren bij de buren’.

Deel 2: Strukton Rolling Stock te Enschede

Dacht je een beeld te hebben van wat Strukton allemaal doet? Het is veel meer dan je denkt. René Verhoef en Henry Brekvoort van Strukton Rolling Stock leiden ons rond in dit bedrijfsonderdeel.

Rolling Stock is onderdeel van Strukton Rail. Er werken 120 medewerkers in Enschede en Alblasserdam. Zij ontwerpen en ontwikkelen aandrijfsystemen voor tractie voor India, Brazilië, Amerika en Frankrijk. Ook maken zij bekabelingssystemen voor o.a. NS en NedTrain, voor bijvoorbeeld DDZ en VIRM rijtuigen. Daarnaast is Strukton Rolling Stock leverancier van panelen voor Seinwezen en EV-panelen voor de ProRail infrastructuur maar ook voor de industriële markt.

We worden rondgeleid in de werkruimte. Vakmanschap zie je hier op de verschillende niveaus. Alle medewerkers worden ingezet op basis van hun persoonlijke kwaliteiten. De assemblagemedewerkster kan langdurig precisiewerk uitvoeren. Zij sorteert de kleine kabels en voorziet ze van connectoren.

deel-2-strukton-2

Er zijn monteurs die zelfstandig kasten bedraden. Iedere kast kan anders zijn, maar door gestructureerd te werken blijft de kwaliteit hoog.

Bij de integrale functionele test zien we vakmensen die alle producten keuren met de daarbij behorende testapparatuur. Ze weten wat ze meten. Een bijna onzichtbare beschadiging in een klein kabeltje kan in de praktijk grote gevolgen hebben.

De mensen praten met trots over hun werk en hun producten. Door ervaring met dezelfde werkzaamheden zijn de vaardigheden ingeslepen.

Wat betreft technisch vakmanschapsontwikkeling is dit een stabiele omgeving. Er is weinig verloop. Je start op een plek en je wordt door een ervaren collega op ingewerkt. Daarna groei je mee in de organisatie. De lijnen zijn kort en de communicatie effectief.

Een mooi voorbeeld voor ons als opleiders: Als mensen genoeg tijd krijgen om hun handelingen uit te voeren, zit de kwaliteit in hun vingers. En onze tip aan bedrijven: Zet de mensen in op de dingen die ze graag doen. Dan worden ze er vanzelf steeds beter in.