Spoorkracht 6: Hoe is het gesteld met de baanstabiliteit?
Jasper Ingram, programmamanager Baanstabiliteit en Klimaatadaptatie bij ProRail, trapte de middag af met een toelichting op het programma Baanstabiliteit. “Veel spoordijken in Nederland zijn meer dan honderd jaar oud, terwijl het spoorverkeer in de afgelopen decennia sterk is veranderd. We rijden vaker, sneller en met zwaardere treinen. Tegelijkertijd bouwen we steeds dichter op het spoor en speelt klimaatverandering een steeds grotere rol”, aldus Jasper.
Deze ontwikkelingen vormden in 2019 de aanleiding voor de start van het programma Baanstabiliteit. Jasper vertelt dat we de afgelopen zes jaar veel kennis hebben opgebouwd, maar nog lang niet alles weten. “Het liefst zouden we vijf jaar lang onderzoek doen in alle rust, maar ondertussen krijgen we voortdurend vragen van vervoerders die meer ruimte op het spoor willen. We beoordelen die aanvragen zo zorgvuldig mogelijk met de kennis die we nu hebben.”
Landelijke Netwerkanalyse: waar staan we?
In het tweede deel van de middag stond de Landelijke Netwerkanalyse (LNA) centraal – een grootschalig onderzoek naar de staat van het Nederlandse spoor. Veel spoordijken zijn gebouwd op grotendeels onbekende ondergrond. Daarom is inzicht in de stabiliteit cruciaal.
Jos de Greef, geotechnisch ingenieur bij Witteveen+Bos, legde uit hoe vier ingenieursbureaus samenwerkten en met behulp van grote hoeveelheden data in drie fasen tot een landelijk beeld kwamen van de ondergrond en bijbehorende risico’s. De analyse toont aan waar het spoor robuust genoeg is voor toekomstige groei en waar nader onderzoek of aanpassingen nodig zijn.
Buiten de gebaande paden
In het laatste deel van de middag werd besproken wat LNA betekent voor de praktijk. Aan de hand van concrete projecten lieten Stephan van Eeten (systeemmanager Geotechniek bij ProRail) en Gerrit Jan Otterman (senior projectmanager bij Gebr. De Koning) zien hoe inzichten uit het programma leiden tot betere ontwerpkeuzes en innovatieve oplossingen. Zo bleek op het traject tussen Delft Campus en Schiedam dat eerder verwachte verstevigingsmaatregelen voor de spoordijk uiteindelijk niet nodig waren. “We hebben hier echt iets geleerd”, aldus Stephan. “Het resultaat is een aanzienlijke kostenbesparing én het bewijs dat deze aanpak werkt. De uitdaging is nu om deze werkwijze ook geschikt te maken voor andere delen van het spoornetwerk.”
Gerrit Jan deelde zijn ervaringen tijdens het project Wunderline. Naast traditionele oplossingen, zoals damwanden en grondaanvulling, moest hier een oplossing worden gevonden voor de keiharde potklei — een samengeperste kleisoort uit de ijstijd, bijna zo hard als steen. “Reken maar niet dat je daar een damwand doorheen krijgt”, aldus Gerrit Jan. De oplossing: het plaatsen van H-balken – stalen balken in H-vorm die veel gewicht kunnen dragen. Dit betekent minder staalverbruik én meer ruimte voor waterafvoer. “We hebben echt buiten de gebaande paden gedacht, samen met experts van binnen en buiten de sector”, vertelt Gerrit Jan. “Kennis, vertrouwen en samenwerking met provincie en gemeente maakten uiteindelijk het verschil.”
Lees hier de presentaties terug
SAVE THE DATE: Spoorkracht 7 is op 25 september
We nodigen je van harte uit voor Spoorkracht 7, waarin we de dataficering binnen Energievoorziening (EV) bespreken. Tijdens deze sessie zal ProRail de mogelijkheden van het platform PowerAll presenteren, en onderzoeken we samen welke andere datatoepassingen binnen EV mogelijk zijn. Welke innovatieve ideeën zijn er, en wat kunnen we leren van elkaar en van andere bedrijven in de energiesector om een meer datagedreven aanpak te realiseren? Kom op donderdagmiddag 25 september naar Railcenter en praat mee over de toekomst van Energievoorziening!
SPOORKRACHT 7: Dataficering binnen EV
Datum donderdag 25 september
Tijd 14.30 – 16.00 uur (inloop 14.00 uur)
Locatie Railcenter
Blijf op de hoogte
Schrijf je in via bovenstaande knop en houd LinkedIn en de eventpagina in de gaten voor het laatste nieuws. Deel deze uitnodiging gerust met collega’s voor wie dit ook interessant zou kunnen zijn.
Over Spoorkracht
Spoorkracht is een evenement georganiseerd door ProRail en Railcenter voor technici in de railinfra waarbij ontmoeten, verbinden en kennisdeling rond actuele thema’s centraal staan. We houden je betrokken bij ontwikkelingen in de railtechniek, bieden een platform om je technische ideeën te presenteren en creëren een plek om te leren van elkaars kennis en ervaring. Zo bundelen we de Kracht in de sector voor het Spoor van morgen.
We organiseren per jaar 4 themasessies, waarbij steeds 1 onderwerp centraal staat. Op deze manier zoeken we met technici van hetzelfde vakgebied de diepgang op. De thema’s en onderwerpen worden afgestemd met de spoorbranche, en we hopen voor toekomstige sessies dat deze ook door technici zullen worden aangedragen.
Taco Sysling – ProRail AM – Manager Techniek Strategie en plv Landelijk Manager Techniek: “Voor ProRail is goed opgeleid technisch personeel in het spoor van groot belang. Met Spoorkracht leggen wij een nieuwe verbinding tussen de technici in de spoorbranche en verdiepen we ons samen in actuele thema’s. Zo bundelen we de Kracht in de sector voor het Spoor van morgen“.
Henk van Oostveen – Directeur Railcenter: “Bij Railcenter leiden we technisch personeel op voor de railinfra. Met Spoorkracht houden we deze essentiële groep betrokken bij ontwikkelingen in de railtechniek, bieden we een platform om hun technische ideeën te presenteren, en creëren we een plek om te leren van elkaars kennis en ervaringen”.