Ush-inspecteurs opnieuw in de schoolbanken
In Nederland liggen duizenden kilometers spoorstaven in allerlei vormen en maten. Hoe gevarieerd ook, één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal van staal. Maar helaas, hoe hard staal ook is, scheurtjes of holle ruimtes kunnen ontstaan. Soms door veroudering of een productiefout, maar ook door overbelasting. Allemaal met als mogelijk gevolg een spoorstaafbreuk. Hoe dit te voorkomen? Dat kan door het uitvoeren van inspecties, ook wel ultrasoon handmetingen genoemd.
Richtlijn RLN00399
Elke nacht voeren de medewerkers van één van de drie ultrasoon inspectiebedrijven die Nederland telt dit soort onderzoeken uit. Deze ush-inspecteurs onderzoeken hoe ernstig het defect, de breuk of de schade aan de spoorstaaf, is en rapporteren dit aan de onderhoudsaannemer van het betreffende spoortracé. Deze inspecteurs gaan nu opnieuw de schoolbanken in. De reden hiervoor is dat ProRail vanaf 2017 hogere eisen stelt aan dit type onderzoekswerk. Deze strengere eisen, zijn verwerkt in de richtlijn RLN00399 (Detectie en beoordeling van spoorstaafdefecten). Ze hebben als doel spoorstaafdefecten beter beheersen. En voor de ush-inspecteurs houdt dit in dat zij nu, naast hun standaard ultrasoonopleiding, ook gediplomeerd moeten zijn in ’ush-inspecteur NL-Railinfra’, een specifiek op de railbranche gerichte opleiding
Wat leren ze dan?
In de speciaal voor deze opleiding ingerichte ‘leslokalen’ bij Railcenter worden dagelijks nieuwe stukken spoorstaaf geplaatst. Deze spoorstaven bevatten verschillende typen defecten. Aan de deelnemers nu de taak om deze defecten op te sporen. Waar zit de breuk precies, hoe diep is de breuk en hoe groot? De techniek om dit zo precies mogelijk vast te stellen en om alle informatie daarna op een uniforme wijze te rapporteren, leren zij van specialisten van ProRail en DEKRA Rail. Voor deze onderzoeken maken zij gebruik van tasters en gel voor het geleiden van de ultrasoon geluiden. Hiermee kunnen zij de precieze locatie van de breuk of schade vaststellen. Na vijf dagen opleiding zijn de deelnemers klaar voor het examen. Bij een positief resultaat ontvangen zij het certificaat van een hiervoor in NL geaccrediteerd instituut (Hobeon SKO) dat hen toestaat om ‘buiten’ aan de slag te gaan.
Opleidingen bij Railcenter
Railcenter biedt meer dan 200 opleidingen: van mbo tot en met universitair niveau. Onze opleidingen zijn continu in ontwikkeling en daardoor sluiten ze altijd aan bij de dagelijkse praktijk. Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen, advies ontvangen, of een opleiding vormgeven afgestemd op jouw specifieke situatie? Neem contact op met een van onze adviseurs, zij helpen je graag verder.